Flink meer snelheid dankzij specsheet stappenmotoren

Door floriske.nl op woensdag 16 oktober 2013 12:18 - Reacties (1)
Categorie: CNC Machine, Views: 5.386

De afgelopen week ben ik opnieuw bezig geweest met het testen van de maximale acceleratie van de machine.

Ik had dit al gedaan toen ik de machine net had, maar was niet echt tevreden met de waarde die daar uit kwam. Bovendien kreeg ik afgelopen week eindelijk (na maanden heen en weer mailen met China) de volledige specsheet van de stappenmotoren doorgestuurd. En hieruit bleek dat het maar goed was dat ik deze opgevraagd had. De motoren hebben namelijk een maximale piekstroom van 4A (ca. 2.85A RMS). De drives van de machine stonden echter ingesteld op 3,41A peak en 2,44A RMS.

Na dit verhoogd te hebben naar 3,97A en 2,83A moest ik dus opnieuw gaan testen. In eerste instantie met een vrijloop duurtestje (simpel programmatje geruime tijd herhaald om de machine te "pesten) waaruit bleek dat de maximale acceleratie 1750mm/s2 is (ter vergelijking, het was 75mm/s2).

Even als voorbeeld: als je maximale snelheid zoals in mijn geval ingesteld is op 50mm/s ofwel 3m/min en je acceleratie op bijvoorbeeld 100mm/s2 doet de machine er een halve seconde over om op volle snelheid te komen.

In mijn geval was dit dus 50/75=0,67s voor het verhogen van het amperage en 50/1750=0,029s er na :shock:

Daarna heb ik een paar werkstukjes die nog op de planning stonden gefreesd als test. En daar bleek wel uit dat maxima leuk zijn, maar in de praktijk niet haalbaar ;-)

Filmpje:Omdat het MDF was durfde ik het wel aan om wat te rommelen met instellingen, kost de kop niet om het opnieuw te moeten doen.

De pockets heb ik op 3m/min en 1250mm/s2 gefreesd, dat ging lekker rap :*) maar zoals een mede forumlid op cnczone.nl vooraf al aangaf leverde dat wel behoorlijk wat trilling op in de machine. Dit komt doordat bij complexere stukken (krappe bochten etc.) in een dergelijk werkstuk de programmacode (G-code) uit zoveel korte stapjes bestaat dat de machine telkens weer moet accelereren en decelereren. Als dit te vlug gaat dan ontstaat er resonantie.

Daarna heb ik de basisvorm geruwd (0,25mm te groot gefreesd) op 2m/min en 750mm/s2 en dat ging al een stuk beter, maar ook dan bleef er hier en daar nog steeds wat teveel trilling in zitten.

De finishing pass (op maat frezen, zie filmpje) heb ik op 2m/min en 250mm/s2 gefreesd en daarbij waren de trillingen geheel verdwenen, maar dan is de machine wat aan de langzame kant op de lastige stukken.

Voor dit soort projectjes moet ik het daar dus ergens tussenin gaan zoeken.

"Eenvoudige" G-code (cirkels en rechte lijnen bijvoorbeeld) gaat wel perfect op hogere acceleratie. Dus bij dat soort projecten kan ik de acceleratie gewoon opschroeven.

Hierbij nog even het resultaat:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/thumbs/IMG_3005.jpg

Volgende: V-Carve projectje en eigen bartop 10-'13 V-Carve projectje en eigen bartop
Volgende: Lakdraag Bartop en kraamcadeautje 10-'13 Lakdraag Bartop en kraamcadeautje

Reacties


Door Tweakers user t0mmiiiii, woensdag 16 oktober 2013 17:02

Mooi resultaat! Stijlvol gedaan.

Reageren is niet meer mogelijk