Beloofde foto's en weer een projectje

Door floriske.nl op zondag 28 juli 2013 13:30 - Reacties (9)
Categorie: CNC Machine, Views: 4.031

Ivm het warme weer en bijbehorende temperaturen in de garage weinig met de machine gedaan de afgelopen week, maar gisteren toch maar weer even een paar uurtjes bezig geweest.

Ik had nog foto's beloofd van de dust shoe op de machine, die heb ik ook maar meteen gemaakt:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/thumbs/IMG_1545.jpg https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/thumbs/IMG_1554.jpg

Op onderstaande foto is de verwisselbare ring goed te zien, op het moment dat met grotere frezen aan de slag ga (voor het vlakken van m'n spoilboard bijvoorbeeld) kan ik deze wisselen voor een variant met een groter gat.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/thumbs/IMG_1566.jpg

Omdat ik toch bezig was ook maar even een close up van m'n (tijdelijke) spoil board gemaakt:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/thumbs/IMG_1559.jpg

Ik heb dit voorzien van een, uiteraard door de machine gefreesd, gatenpatroon (om de 100mm) waar ik simpele plankdragers in kan zetten als aanleg, maar ook een m4 bout in kan draaien voor het klemmen.

Het gat voor de plankdragers is 4,9mm in diameter en 8,5mm diep. Vanaf deze diepte heb ik ook nog een gat van 1/8" (3,175mm) en 10mm diep waar ik de m4 bouten in kan draaien.

Aangezien de bouten niet muurvast hoeven te zitten gaat dit prima, anders zou ik het mdf binnen no time naar de gallemiezen draaien ;)

Ik had de vrouw des huizes beloofd dat ik 1 van de eerste projectjes voor haar zou maken en dat heb ik gisteren dus gedaan:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/thumbs/IMG_1541.jpg

De hoogte van de S is 20cm en het mdf is 18mm. Deze tekst gaat ze zelf nog schilderen en komt uiteindelijk op de slaapkamer te staan.

Bij het frezen van het werkstuk heb ik geŽxperimenteerd met een stuk stucloper tussen het materiaal en het spoilboard om te zorgen dat ik niet in het spoilboard zou frezen en ik moet zeggen dat dat erg goed werkt! Een rol van 55cm breed en ca. 50m lang koste maar § 13.99 en daar kan ik heel wat werkstukken mee vooruit. De stucloper is 0.4mm dik, dat is ruim voldoende. Bij projecten waar een hogere nauwkeurigheid gewenst is is dit natuurlijk niet echt toepasbaar, maar voor iets als dit werkt het perfect.

Was een leuk projectje om wat mee te oefenen en daarnaast wil ik straks kijken of ik met dit soort zaken voor een schappelijk prijsje de machine zichzelf langzaamaan een beetje terug kan laten verdienen.

Volgende: Eerste "Serie" productie 08-'13 Eerste "Serie" productie
Volgende: De eerste stapjes en stofafzuiging 07-'13 De eerste stapjes en stofafzuiging

Reacties


Door Tweakers user sypie, zondag 28 juli 2013 13:50

Om er voor te zorgen dat je in het spoilboard gaat freezen kun je er ook voor kiezen om een stuk MFD van 6mm er onder te doen. Je kunt hierop al je werk afstemmen en als die plaat dan ťcht niks meer is kun je tegen een lage prijs zo weer een nieuw bord er onder leggen.

Als ik op de laatste foto zie wat je er mee gemaakt heb dan denk ik dat je dit soort dingen prima kunt verkopen.

(zomaar een random voorbeeld) Ga maar eens met zo'n machine op de markt staan. Ga eens frezen wat mensen graag willen, tegen betaling. Misschien kun je zelfs een Nederlandsche dealer/importeur worden van deze machines? Of klinkt dit nou heel gek?

Door Tweakers user bonus, zondag 28 juli 2013 14:58

Gaaf ziet er professioneel uit. Kan je ook metal / aluminium doen of wordt dat te "zwaar" ?

Door Tweakers user Xudonax, zondag 28 juli 2013 17:21

Dat is ťcht wel mooi geworden!
Ik zou persoonlijk zeggen laklaagje eroverheen en klaar, maar ik houd meer van houtkleuren :)

Door Tweakers user alfaleader, zondag 28 juli 2013 21:19

Welk lettertype is dat?

Zeer mooi gemaakt!

Door Tweakers user Clementine, maandag 29 juli 2013 00:38

Zeer gaaf! Denk je dat je in bent voor een simpel project? Ik moet 2 borden gefreesd hebben (2 x 48cm a 12mm dik MDF) in een bepaalde vorm met enkele gaten. Zeker niet heel lastig en zelfs wel te maken met de hand maar het is mooier als het gefreesd is.

Als je geen interesse hebt geen probleem :)

Door Tweakers user floriske.nl, maandag 29 juli 2013 12:20

Bedankt voor de complimenten allen!

@sypie: bedankt voor de tip, maar het voordeel van de stucloper is dat ik deze eenvoudig op exact dezelfde maat kan snijden als het materiaal. Op die manier kom ik niet in de knoei met de aanleg op m'n spoilboard.

Als ik namelijk m'n materiaal op 9,5/19,5/29,5cm etc. laat zagen ligt het exact tussen m'n aanleg punten en dat is toch wel erg makkelijk.

Ik hoef overigens niet m'n boterham te verdienen met de machine. Het gaat er puur om dat de machine zichzelf een beetje terug betaald.

@bonus: aluminium zou voorzichtig moeten kunnen ook al is de machine er niet voor bedoelt, maar daar ga ik me pas aan wagen als ik wat meer ervaring opgedaan heb.

@xudonax: het geheel wordt uiteraard nog gelakt, maar dat mag de vrouw zelf doen ;) Iets dergelijks uit multiplex maken zou nog wel gaan, maar uit vol hout zal wat lastiger worden omdat de kans op breken op de nerf dan een stuk groter wordt vanwege de dunne letters.

@alfaleader: uit m'n hoofd is het Remachine Script. Gratis voor privť gebruik en een paar tientjes voor ern commerciŽle licentie.

@Clementine: Ik stuur je wel even een DM

Door Tweakers user alfaleader, maandag 29 juli 2013 14:28

Bedankt! Erg mooi lettertype voor 3D dingen!

Door Tweakers user floriske.nl, maandag 29 juli 2013 21:22

3D dingen? Zelf ook een cnc, of 3D werk als in 3D max etc?

Door Tweakers user alfaleader, woensdag 31 juli 2013 12:39

Cinema 4D, geen geld voor cnc of 3D printen ;)

Reageren is niet meer mogelijk