De eerste stapjes en stofafzuiging

Door floriske.nl op woensdag 17 juli 2013 10:39 - Reacties (10)
Categorie: CNC Machine, Views: 4.689

Na het begin van mijn CNC avontuur tijd voor het eerste vervolg.

Controller
Omdat de machine zonder controller geleverd is moest ik, voor ik aan de slag kon, deze eerst zelf nog eentje inbouwen.

Ik maak hiervoor gebruik van een EdingCNC CPU5B controller met ethernet module welke ik heb gewonnen in een ontwerpwedstrijd voor een nieuw logo voor EdingCNC.

In eerste instantie heb ik de controller wat "provisorisch" ingebouw omdat er binnenkort een aansluit/adpater kit voor beschikbaar komt welke voorzien is van schroefterminals.

De eerste stapjes
Om de machine uit te proberen en in te stellen ben ik in eerste instantie aan de slag gegaan met wat ruw freeswerk in een restantje isolatieschuim wat ik nog had staan. (sorry voor de crappy phone pic!)

https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/thumbs/20130624_230741.jpg

Waarna ik in een afvalstuk eikenhout aan de slag ben gegaan:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos//thumbs/20130627_230258.jpg https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos//thumbs/20130627_230324.jpg

Dit ontwerp heb ik gemaakt om uiteindelijk een keer in de backplate van m'n sissy bar van de motor te frezen/graveren (vormen frezen, letters graveren), maar vond het wel een leuk ding om zo eens te proberen.
Bovenstaande versie is ca 25cm breed anders kon ik de kleine letters niet frezen.

Stofafzuiging
Als eerste serieuzer project heb ik een dust shoe ontworpen voor de machine, enigszins gebaseerd op deze:Maar dan heb ik er voor gekozen om bij de spindelmotor een pocket te frezen waar ik verwisselbare ringen in kan leggen met verschillende diameters voor het hart gat. Hierdoor kan ik de ringen wisselen naar gelang de frees die ik op dat moment gebruik. Een groter gat voor een grotere frees en een kleiner gat voor een kleinere frees.

Bovendien kan ik hier ook een stukje plexiglas buis van 90/84mm in zetten waar de hele spindel motor in kan zakken. Hierdoor kan ik ook diepere pockets frezen met de stofafzuiging in gebruik.

Het ontwerp:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/thumbs/Proef%202%20Dust%20Shoe.jpg

De losse onderdelen:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/thumbs/IMG_1190.jpg

De basis van de dust shoe samengevoegd:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/thumbs/IMG_1191.jpg

Bevestigingsbeugel:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/thumbs/IMG_1198.jpg

En het geheel samengevoegd:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/thumbs/IMG_1206.jpg https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/thumbs/IMG_1204.jpg

Deze dust shoe gebruik ik in combinatie met een Dust Deputy kit van Oneida air en een Shop Vac Super 30 stofzuiger.

Ik zal hier later nog wat foto's van posten.

Graveren
Na het frezen van de dust shoe ben ik met graveren aan de slag gegaan.

Allereerst met een 0.2mm 30ļ graveer bit in een rond (43mm) afvalstukje plexiglas:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/thumbs/20130712_080107.jpg

Logootje is maar 35mm breed, ik moet voor zo'n kleine versie eigenlijk een nog kleiner puntje gebruiken (0.1mm of zo) maar was wel benieuwd naar het resultaat.

Dit ging eigenlijk vrij vlot goed en daarom ben ik aan de slag gegaan met een ontwerpje voor een sleutelhanger voor het bedrijf van een vriend/oud collega:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/Thumbs/Ontwerp%201%20JT%20Sleutelhanger.jpg

Ik wilde deze tweezijdig graveren, het logo aan 1 zijde en de tekst aan de andere. Omdat ik niet wist wat het fraaiste zou zijn heb ik het logo zowel gewoon als in spiegelbeeld gegraveerd. De versie met het logo in spiegelbeeld bleek uiteindelijk het mooiste:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/72592758/cnc/fotos/thumbs/20130713_122026.jpg

Ik begin de machine langzaamaan onder de knie te krijgen dus kan ik straks wellicht wat serieuzere zaken gaan frezen.

Op het moment dat ik weer wat interessants te melden heb laat ik weer van me horen!

Volgende: Beloofde foto's en weer een projectje 07-'13 Beloofde foto's en weer een projectje
Volgende: Het begin van mijn CNC avontuur 07-'13 Het begin van mijn CNC avontuur

Reacties


Door Tweakers user Eagle Creek, woensdag 17 juli 2013 11:31

Wat zijn sommige mensen toch creatief :).
Leuk!

Doe je ook 'verzoeknummertjes' :p?

Door Tweakers user floriske.nl, woensdag 17 juli 2013 12:06

Thx!

Voor verzoeknummertjes is het wellicht nog wat te vroeg ;)

Eerst de machine maar eens wat meer onder de knie krijgen!

Maar er een DM aan wagen kan altijd natuurlijk.

Door Tweakers user Damic, woensdag 17 juli 2013 13:00

Ha Jeroentje, ken hem van de rx-7 club :p foto's van je cnc en afwerking zijn wel gewenst :)

Door Tweakers user floriske.nl, woensdag 17 juli 2013 13:13

Jeroen is een oud collega en goede vriend van me. Ik heb zijn huisstijl ontworpen, maar ook de belettering van de bus en auto's.

Foto's van de machine zelf staan al een aantal in mijn eerdere post:

Floriske.nl's Hersenspinsels: Het begin van mijn CNC avontuur

Meer foto's met de Dust Shoe etc. volgen nog. Is nu nog een puinhoop in m'n hoekje in de garage ;)

Door Tweakers user Frozen, woensdag 17 juli 2013 16:53

Ik denk dat modwithme misschien nog wel wat tips voor je heeft. Moet je even kyken op facebook. :)

Door Tweakers user floriske.nl, woensdag 17 juli 2013 17:12

Daar heb ik al contact mee inderdaad ;) Asphiax heeft contact met me opgenomen toen hij zag dat ik deze machine aangeschaft had.

Niet specifiek voor tips, maar wellicht kunnen we wat voor elkaar betekenen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 juli 2013 17:18]


Door Tweakers user thedon46, donderdag 18 juli 2013 08:38

Super gaaf dat je je hieraan gewaagd hebt!

hoe 'moeilijk'/'makkelijk' is het op zon machine te gebruiken?
heb je naar jouw idee al voorkennis nodig van CNC?
of is de machine vrij 'plug&play' ? :)

nu snap ik dat het niet voor iedere leek is weggelegd, maar met een beetje doorzettingsvermogen kom je normaal al een heel eind 8-)

Veel plezier ermee!

Door Tweakers user floriske.nl, donderdag 18 juli 2013 08:56

Thx!

Het is wel aan te raden om je vooraf uitgebreid in te lezen omtrent CNC. Simpelweg meelezen op cnczone.nl is hiervoor een goede basis. En verder kan ik je aanraden om www.cnccookbook.com door te speuren. Daar is heel veel te vinden over voedingssnelheden, toerentallen, CAD/CAM etc.

Als je de machine compleet met controller aanschaft (dus niet net als mij een andere controller in gaat bouwen) is deze redelijk plug en play, maar enig technisch inzicht en de genoemde voorkennis is toch wel belangrijk. Het is niet als met een accu schroefmachine "uitpakken en volop aan de slag". Er zit bijvoorbeeld geen user manual bij de machine.

Daarnaast zal je met een tekenpakket aan de slag moeten om zaken te kunnen ontwerpen.

Normaal gebruik je voor het tekenen/ontwerpen een CAD programma, maar zelf ben ik grafisch vormgever van beroep en werk heel veel met Adobe Illustrator. Het programma wat ik gebruik voor het genereren van de cnc bestanden kan gelukkig erg goed overweg met AI bestanden dus ik kon vrij snel aan de slag.

Als ik de machine straks wat meer onder de knie heb wil ik ook 3D gaan frezen en dan zal ik ook aan een 3D pakket moeten. Hiervoor zit ik te denken aan Rhino 3D. Ik heb al ervaring met 3Ds Max, maar dat is me iets te kostbaar en de "gratis software" weg bewandel ik al een tijdje niet echt meer ;)

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 juli 2013 08:56]


Door Tweakers user FiXeL, maandag 22 juli 2013 16:06

Beetje late reactie, magoed... 3DS MAX zul je weinig mee kunnen omdat die geen postprocessor heeft voor het genereren van CNC code. Het programma is vooral voor 3D modeleren interesant, maar niet voor CAD CAM.

Wat voor programma code gebruikt de machine? Is dat specifiek of kan deze ook met ISO/G code/Fanuc overweg? Want dan zou je bijvoorbeeld programma's zoals OneCNC of Mastercam kunnen overwegen. Een ander programma wat minder uitgebreid is, is Cimco Edit 6.0. Hiermee kan je redelijk vlot even een contourtje uitzetten, tekst programeren en dat omzetten naar CNC code. Het enigste nadeel: Het is alleen 2D.

Het grote voordeel is weer wel dat je met cimco een 3D simulatie kan draaien van de gegenereerde programma code (backplot) zodat je visueel kan checken of er geen gekke dingen in het programma zitten. (we gebruiken cimco op ons werk)

Een ander programma waar ik zelf weinig ervaring mee heb, maar wel goede dingen over hoor is Vector. Zeker het proberen waard gezien het redelijk simpel te leren is.

Als jouw machine een aangepaste machinecode hanteert, kan je bij de meeste CAD CAM programma's zelf een postprocessor schrijven zodat die de code van de software juist vertaald naar machinecode voor jouw specifieke machine.

Door Tweakers user floriske.nl, maandag 22 juli 2013 19:00

Beter laat dan nooit toch ;)

Ik gebruik op dit moment vectric Vcarve Pro. Hiervoor zijn post processors beschikbaar voor USBCNC, maar ook de Emc2_G64_Arcs_mm post processor werkt prima.

Hierin kan je zowel zelf in vectoren tekenen als erg goed Illustrator bestanden importeren.

Voor mij is voor 2D en 2,5D werk niets makkelijker dan het basis ontwerp in Illustrator, waar ik dagelijks mee werk, te maken -> dit te importeren in Vcarve Pro en de toolpaths te genereren.

In Vcarve kan je ook je materiaal dikte etc opgeven en de toolpaths previewen om te kijken of er niks raars gebeurd.

Voor 3D werk wil ik straks naar Rhino 3D gaan kijken icm Vectric Cut3D of Deskproto. Je hebt ook Rhinocam nog, maar die is erg prijzig.

Reageren is niet meer mogelijk